Projektbeskrivning
Vaktelägg
– en delikatess med medicinska egenskaper
Vaktelägg kan förhindra, bota eller behandla besvär som förknippas med ålder, brist på eller överskott av näringsämnen i kroppen och även allergier. Vaktelägg har visat sig vara nyttiga i behandling av mer än 30 sjukdomar.
Dessa positiva effekter är ett resultat av deras överlägsna proteinkvalitet, den innehåller inget kolesterol och har en hög koncentration av vitaminer och mineraler.
Forskning har fastställt vaktelägg innehålla följande: protein, vitaminer (A, B-komplex E), järn, kalium, fosfor (anti allergiska faktorer). Ett hönsägg är omkring fem gånger större än vaktelägg, men vaktelägg innehåller 5 gånger mer fosfor, 7,5 gånger mer järn, 6 gånger mer B-vitamin och 15 gånger mer vitamin B2. Vaktelägg är de enda dietiska äggen i världen. Äggen är svåra att öppna då det lätt kommer med små bitar av skal. Man kan öppna det genom att skära av toppen med en riktigt vass kniv eller med en speciell tång som finns att köpa.
Koka vaktelägg
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner vakteläggen och låt dem koka lätt i cirka 2 minuter. Vill man ha en fastare äggula, låt koka i en halv till en minut till. Skölj i kallt vatten. Äggen kan vara svåra att skala. Man kan låta äggen ligga i en skål med en del ättiksprit och två delar vatten i cirka fem minuter och sedan kan man enkelt skala dem.
Pocherade vaktelägg
Ett annat sätt är att pochera äggen. Man skär av toppen på äggen och häller den i en skål. Koka upp två liter vatten med salt och häll försiktigt över äggen så de inte går sönder. När äggen stelnat så tar man upp dem och njuter av pocherade vaktelägg.
Stekta vaktelägg
Lättaste sättet att tillaga äggen är att steka dem. De blir perfekta till mackan eller på miniburgare. Man skär av toppen på äggen och häller dem i en stekpanna eller ett plättlägg och steker som vanliga ägg.